Tvoríme zo slaného cesta

Bio plastelína alebo jednoducho slané cesto, ktoré je 100% prírodné a jednoduché na výrobu, poskytne vašim deťom kopu zábavy a rozvíja ich fantáziu.

Slané cesto môžete farbiť, zapiecť, aby rýchlejšie vytvrdlo a nadobudlo pekný odtieň, alebo si kľudne počkať, až vyschne samo. Jeho výhodou je, že je za chvíľu hotové a nemusíte sa obávať, ani ak by ho náhodu vaše dieťa zjedlo.

Použité pomôcky:

  • 2 šálky polohrubej pšeničnej múky (môžete použiť aj inú, ja však volím túto)
  • 1 šálka soli
  • 1 šálka vody

Postup:

Múku, soľ a vodu dáme do nádoby a dobre premiešame. Ďalej už cesto spracovávame ručne, aby sme ho dobre premiesili, až bude tvarovateľné a nelepivé. Keď máme hotovo, môžeme začať tvoriť, fantázii sa medze nekladú. Nezabudnite ho však spotrebovať všetko, aby vám nevyschlo, pretože do chladničky sa nehodí. Ak by vám kúsok zostal, treba ho vzduchotesne uzavrieť a použiť nasledujúci deň. Pred použitím ho premieste, aby zvláčnelo. V prípade, že by ste ho chceli zafarbiť, ale nemáte po ruke potravinárske farby, skúste pridať kakao, aby cesto nadobudlo „hlinený“ výzor. Po vymodelovaní sa rozhodneme, či ho zapiecť alebo vysušiť.

Ak ste sa rozhodli nechať ho vyschnúť samé, tak si musíte trochu počkať, 1 milimeter hrúbky schne asi jeden deň. Ak budeme piecť, musíme byt tiež trpezliví a kontrolovať výrobky, aby nám nezhoreli, preto pečieme pomaly asi 3 hodiny. Prvá hodina 75 °C, 30 minút na 100 °C, ďalších 30 minút 125°C a dopečieme hodinu pri teplote 150 °C. Zapečené výrobky môžeme neskôr nafarbiť vodovými farbami.