Inzercia

Pokus s jablkom

Určite sa vám už stalo, že pri jedení jablka vás niečo zaujalo či vyrušilo a pred nasledujúcim zahryznutím ste sa namiesto čistučkej bielej dužiny pozerali na zhnednutý povrch jablka. Nevyzeralo vábne. Tak ste zneisteli, či vám nehrozí nebezpečenstvo alebo prinajmenšom zmena chuti práve jedeného kúska. Nemusíte sa znepokojovať. Pokojne ho môžete dojesť (hoci zmenu chuti pozorovať môžete). Pravdepodobne to nebude poslednýkrát, čo sa vám takéto niečo stalo. A predpokladám, že i vaše deti by mohlo napríklad zaujímať , či sa dá tomuto tmavnutiu zabrániť. Skúste s nimi tento pokus a uvidíte :)

Čo budeme potrebovať

  • jablko
  • šťavu z citróna

Postup

  • rozkrojte jablko na polovice
  • rozotrite šťavu z citróna na jednu polovicu
  • nechajte obe časti jablka voľne neprikryté približne hodinu
  • pozorujte, čo sa udialo

Samozrejme, okrem otázky o zabránení tmavnutia vás čaká ešte naliehavejšia otázka: „Prečo sa to deje?“ Vedecké vysvetlenie obsahuje pojmy ako emzymatická reakcia, oxidáza, polyfenol, melanín, atď. Tým svoje ratolesti zaťažovať určite nemusíte. Môžete im ponúknuť takéto vysvetlenie:

Jablká a iné ovocie (skúsiť môžete hrušku alebo aj banán) menia farbu, keď sa otlčú alebo ošúpu (pri šupke je to najlepšie vidieť) a sú vystavené vzduchu. Každé neporušené jablko totiž obsahuje určité ohraničené priestory – bunky. Narušenie buniek narezaním zničí toto ohraničenie. Chemikálie (enzým oxidáza a polyfenoly) uvoľnené z poškodených buniek reagujú s kyslíkom zo vzduchu, ktorý spôsobí ich postupnú zmenu až na hnedo vyzerajúcu látku (melanín). Hnednutie je teda spôsobené porušením buniek a reakciou s kyslíkom.

Citrónová šťava zase obsahuje látku (kyseliny askorbovú – vitamín C), ktorá zabraňuje hnednutiu ovocia tým, že reaguje s kyslíkom ešte skôr, ako sa môže zmiešať s chemikáliami z buniek.

Ak vaše deti experimentovanie zaujme, môžete s nimi skúsiť iné ovocie (spomínanú hrušku alebo banán) alebo namiesto citrónu skúsiť medový roztok, prípadne priamo tabletku vitamínu C, ktorú rozdrvíte (napríklad medzi dvoma lyžičkami) a potom ňou poprášite ovocie. Skúsené gazdinky používajú pri sušení plátkov jablka práve „trik“ s namočením vo vode s citrónovou šťavou alebo medovom roztoku.