Pokus so zemiakom
Pri varení halušiek už staré mamy používali okamžité poprášenie rozotrených zemiakov múkou, ktoré zabráni ich zhnednutiu a sivastým až sčerneným haluškám v konečnom dôsledku. I vy pravdepodobne ošúpané zemiaky vkladáte do vody predtým, ako ich rozkrájate a varíte napríklad ako prílohu k mäsu. Pokusmi so zemiakom nadviažeme tematicky na pokus so zabraňovaním hnednutia jablka.
Čo budeme potrebovať
- zemiak
- kyselinu citrónovú (je to biely prášok, predáva sa bežne v potravinách ako prostriedok na konzervovanie, do šalátov a džemov a na odstraňovanie vodného kameňa), prípadne môžeme opäť použiť citrónovú šťavu ako pri pokuse s jablkom
- chladničku
- igelitové vrecko
Postup
- ošúpme zemiak a nakrájajme ho na malé kúsky (prípadne nastrúhame alebo rozotrieme),
- rozdelíme ho na päť častí
- prvú časť necháme voľne na vzduchu
- druhú časť ponoríme do vody tak, aby ani kúsok nevyčnieval nad vodu
- tretiu časť posypeme zrnkami kyseliny citrónovej
- štvrtú časť dáme do chladničky
- piatu časť dáme zase do igelitového vrecka, z ktorého odsajeme všetok vzduch a pevne uzavrieme (zrealizovať túto časť pokusu poriadne je veľká výzva, preto odporúčam dať do vrecka len jeden kúsok a ústami sa pokúsiť vysať odtiaľ všetok vzduch tak, aby bol igelit „nalepený“ na zemiaku a zauzliť ho čo najtesnejšie a najpevnejšie)
- po niekoľkých hodinách pozorujme, čo sa udialo (odporúčam nechať cez noc); ak sa rozhodnete zemiak strúhať alebo rozotierať, výsledok bude viditeľný skôr.
Ošúpané zemiaky hnednú z rovnakého dôvodu ako jablká. Teda, že porušenie buniek vystaví chemikálie (enzým a polyfenoly) kyslíku. Začnú ružovieť, hnednúť a nakoniec černieť. V našom prípade prvá časť zemiakov, ktorú necháte voľne na vzduchu, zhnedne. Pri všetkých ostatných častiach dôjde k zamedzeniu tmavnutia úplne alebo aspoň čiastočne.
Ponorenie zemiaka do vody ako do kúpeľa zabráni prístupu kyslíka zo vzduchu k zemiakom a teda pôsobí ako prekážka. Zemiaky teda zhnednú len veľmi málo.
Kryštáliky kyseliny citrónovej plnia svoju funkciu perfektne. Tá je podobná ako funkcia citrónovej šťavy pri hnednutí jablka. Reaguje s kyslíkom ešte skôr, ako sa môže zmiešať s chemikáliami z buniek. K hnednutiu teda nedôjde. Gazdinky spájajú obe časti a zvýšia účinnosť vodného kúpeľa pridaním kyseliny citrónovej. Ak by ste to skúsili a neskôr chceli zemiaky uvariť, citrónovú chuť odstránite opláchnutím v studenej vode.
Kúsky odložené v chladničke nezhnedli alebo len veľmi málo. V chlade prebieha táto reakcia pomalšie a tvorí sa menej hnedej látky – melanínu. Chladnička nám v dnešnej dobe robí veľkú službu pri uchovávaní potravín, aj keď zemiaky by po dlhšom čase aj v nej zhnedli a pokazili sa.
Bez prístupu vzduchu (ak sa vám odsatie podarí dokonale) v igelitovom vrecku zemiaky nezhnednú, pretože k reakcii chýba kyslík a preto sa hnedá látka nevytvorí. Veľa potravín sa uchováva takýmto spôsobom pod názvom – vákuovo balené, aby nezmenili farbu, nepokazili sa a zachovali si chuť.
Aj iná koreňová zelenina začne hnednúť takmer okamžite po ošúpaní a pokrájaní. S deťmi môžete okrem zemiaka vyskúšať aj zeler a artičoky, no tie nie je ľahké zohnať (hnednú ešte rýchlejšie ako zemiaky). Alebo si prípadne môžete skúsiť účinnosť „malinovky“ Sprite, v ktorej obsahu figuruje zložka E330, čo je kyselina citrónová. Spája tak výhody oboch látok (vody a kyseliny). V bežnom živote však určite použijete lacnejšiu alternatívu.
Na záver vám odporúčam spomenúť si na tieto pokusy, keď ošúpete viac zemiakov ako potrebujete v danej chvíli na varenie a chcete ich čo najlepšie uchovať do ďalšieho dňa. „Šupnite“ ich do studenej vody, poistite pridaním napríklad citrónovej šťavy a zatvorte do chladničky. Pred ďalším použitím ich prepláchnite studenou vodou a budú ako čerstvé. Samozrejme použite takto „uskladnené“ zemiaky čo najskôr.
Tento pokus je zároveň výbornou pomôckou ako deťom ľahkou a hravou formou vysvetliť školské učivo z chémie.